museum De Lakenhal


De noordwand van de Lammermarkt sneuvelde deels door de uitbreiding van de veemarkt. Door de bouw van het Parmentier-complex verdween de kleinschaligheid grotendeels bij het overgebleven stukje. Door de grootschalige nieuwbouw in de jaren tachtig en negentig bleef daar uiteindelijk helemaal niets meer van over. De zuidkant daarentegen bleef door de eeuwen heen het kleinschalige karakter behouden, totdat de gemeente met plannen komt om museum De Lakenhal uit te breiden. Het is ongekend dat in deze tijd waarin het de eigenaar van een monumentenpand niet is toegestaan om ook maar een dakpan te verleggen, de gemeente zonder scrupules een rij historische pandjes met de grond gelijk maakt en een plan presenteert om op die plaats een kolossaal blok neer te zetten dat ver boven de omringende bebouwing uitsteekt. Fnuikend is dat dit gebeurt ten behoeve van de uitbreiding van het stedelijk museum dat geacht wordt te waken over het culturele erfgoed van de stad Leiden. Eerst een stukje van het museale karakter van de stad afbreken en dan binnen lekker cultureel doen.



- 1969 -

De panden Lammermarkt 35, 33, 31, 29, 27
Op nummer 35 na moet deze huizen in 2016 wijken voor de uitbreiding van Museum de Lakenhal. In 1969 staan ze er nog in volle glorie bij.




- 14 februari 2015 -

De panden Lammermarkt 33, 31, 29, 27
Het vonnis is al geveld. In de nummers 27 en 29 was de laatste decennia een seksshop gevestigd. Ze zien er niet meer zo mooi uit, maar achter de rolluiken zijn de oorspronkelijke puien nog aanwezig.




- 19 augustus 2015 -

Kort voor de sloop
De sloop is aan de binnenkant al begonnen en men is er nog trots op ook. Kunstenares Marjan Teeuwen heeft de gelegenheid gekregen om de huizen van binnen in te richten als een 'architectonische installatie'. Daarvoor is zodanig huisgehouden dat de gebouwen aan de buitenkant met een stalen constuctie verstevigd moesten worden. De tentoonstelling heeft geduurd van 10 juli t/m 6 september 2015. In november gaan de huizen tegen de vlakte.





- 7 augustus 2016 -

Slooplocatie
De historische pandjes zijn gesloopt, maar met de bouw is nog niet begonnen. De gemeente heeft zich verslikt in de aanbesteding van het project Lakenhal. Er is een fors tekort op de begroting.
Overigens is niet het hele gat bedoeld voor de nieuwbouw van de Lakenhal. Tussen het afgezette terrein en het pand helemaal rechts (Lammermarkt 19-19a) bevindt zich het Fokkeplein. Deze strook grond wordt betrokken bij de bioscoop die rechts van het museum moet komen.




- na 2016 -

De toekomstige achtergevel van museum De Lakenhal
Dat velen niet zo blij zijn met dit ontwerp behoeft nauwelijks toelichting. Dit bedenksel is van architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven (HCV) uit Rotterdam.
Dat er enig oog was voor de omgeving blijkt uit de aanzetjes rechts en links van de omhoogrijzende kolos, alsof dit als legitimatie kan gelden om zo'n monster neer te zetten. De plooien in de gevel zijn mogelijk bedoeld om het massale karakter van het gebouw een beetje te verdoezelen. Aan de rechterkant krijgen we een retropandje als wisselgeld. De vraag is hoe serieus we dat laatste moeten nemen. Dit huisje staat getekend op het terein dat betrokken wordt bij de plannen voor een bioscoop. Zie het Kijkhuis
.




- na 2016 -

De toekomstige achtergevel van museum De Lakenhal (2)
De plooien zijn aan de zijkanten voortgezet. Bij een schuin aanzicht blijkt nog eens extra om wat voor bouwmassa het gaat. Zo'n dubieus gebouw vraagt om een bijnaam. 'De Platenkoffer' of 'de Trekharmonica' zijn een paar ideetjes. Het oogt enigszins wollig. Met een knipoog naar de Lammermarkt kun je ook nog denken aan 'de Schapenvacht'.